-
Camiul Usul Fi Beyanil Kavaidil Hanefiyye Veş Şafiiyye Fi Usulil Fıkh
Camiul Usul Fi Beyanil Kavaidil Hanefiyye Veş Şafiiyye Fi Usulil Fıkh
800.00 ₺ -
-
-
-
-
Tesdidül Kavaid fi Şerhi Tecridil Akaid 3 Cilt takım
Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan Seyyid Şerîf el-Cürcânî'nin Hâşiyetü't-Tecrîd adlı eserinin ilk cildi ile inceleme cildi yayımlandı. Tahkik çalışmasının ana mihverini oluşturan bu haşiyeye bizzat Cürcânî'nin ve diğer bazı Osmanlı âlimlerinin notları eşlik etmektedir. Yapılan tahkik çalışmasında, a) Nasîrüddîn-i Tûsî'nin (ö. 672/1274) felsefi kelama dair eseri Tecrîdü'l-akāid'i, b) VIII. (XIV.) yüzyıl Eş'arî kelamcısı ve Şâfiî fakihi Mahmûd b. Abdurrahman el-İsfahânî'nin (ö. 749/1349) bu eser üzerine yazdığı şerhi Tesdîdü'l-kavâid'i, c) Çok yönlü Hanefî-Eş'arî âlimi Seyyid Şerîf el-Cürcânî'nin (ö. 816/1413) bu şerh üzerine kaleme aldığı haşiyesi, d) Bu haşiyeye dair kendisine ve bazı Osmanlı âlimlerine ait notlar yer almaktadır. Eser, Eşref Altaş, Muhammet Ali Koca, Salih Günaydın, Muhammed Yetim tarafından tahkik edildi. İslam Araştırmaları Merkezi'nin (İSAM) İkinci Klasik Dönem Projesi kapsamında hazırlanan ve bir ciltlik inceleme bölümü ile birlikte üç cilt olarak planlanan eserin ilk iki cildi (I. cilt: inceleme, II ve III. ciltler: Arapça metin) yayımlandı. Kendisinden sonra gelen çalışmaları etkileyen ve gelenek oluşturan klasik bir kelam metni olan Tecrîdü'l-akāid, bu geleneği oluşturan şerh, haşiye ve tâliklerle birlikte özellikle İslam eğitim tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Tecrîd literatürünün erken şerhler kuşağının en meşhur metni İsfahânî'ye ait Tesdîdü'l-kavâid ise, bu şerh üzerine üzerine kaleme alınan haşiyeler arasında en önemlisi de hiç şüphesiz Cürcânî'nin haşiyesidir. Elinizdeki yayın, toplamda iki cilt tutacak olan ve özenli bir tahkikle ortaya konan Arapça metin kısmının ilk cildinin yanı sıra, Tecrîd literatürü üzerine Türkçe ve Arapça olarak kaleme alınan müstakil bir dirase/inceleme cildinden oluşmaktadır. Dört katmanlı metin ilişkisini ve muhakkik notlarını rahat takip edilebilir bir tasarımla okuyucuya
80.00 ₺ -
İrşadül Aklis Selim İla Mezayal Kitabil Kerim Ebussuud Tefsiri 9 Cilt Takım
TDV İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), İslam medeniyetinin müteahhirîn dönemini ilmî ve fikrî boyutlarıyla incelemek üzere 2012 yılında başlattığı “İkinci Klasik Dönem Projesi” çerçevesinde İrşâdü’l-akli’s-selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm adlı eserin tahkikli neşrini gerçekleştirdi. Toplam 9 cilt olarak neşredilen eserin bir cildi müellife ve esere dair kapsamlı bir inceleme (dirase) ve fihristlerden oluşmaktadır. Kanûnî Sultan Süleyman döneminde ve sonrasında otuz yıla yakın şeyhülislamlık yapan Ebussuûd Efendi’nin (ö. 982/1574) tefsiri, önde gelen dirayet tefsirleri arasında yer alıyor. Eserin geçmişte yapılmış çeşitli baskıları ve neşirleri bulunmakla birlikte, ilk kez müellif nüshasından müellifin bini aşkın notuyla (minhüvât) birlikte, müellifin bütün kayıtları ve harekeleri korunarak İSAM tarafından gerçekleştirilen bu neşir, diğer neşirlerin eksikliklerini tamamlamakta ve hataları düzeltmektedir.
2000.00 ₺ -
Temel İslam Ansiklopedisi 8 Cilt Takım
Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından “genel okuyucu”ya İslam ile ilgili temel konular, kavramlar, kişiler hakkında doğru bilginin anlaşılır biçimde ulaştırılması amacıyla yaklaşık on yılda hazırlanan Temel İslam Ansiklopedisi sekiz cilt halinde yayımlandı. 1426 madde başlığını içeren ansiklopedi farklı alanlardan 180 civarında ilim adamı ve uzmanın katkısıyla hazırlandı. Hedef kitle gözetilerek madde hacimleri olabildiğince kısa tutuldu, maddeler 383 bilgilendirici çizim (infografik) ve -peygamberler ile hakkında fazla malumat bulunmayan bazı tarihî şahsiyetler dışında kalan- biyografi maddeleri için hazırlanan 353 kimlik kartı ile zenginleştirildi. Temel İslam Ansiklopedisi, İslam’ın inanç, ibadet, ahlak ve insanlar arası ilişkilere dair ilkelerini işlemenin yanı sıra İslam ilimlerinin temel konu ve kavramları ile başta peygamberler olmak üzere önde gelen İslam âlimleri hakkında doğru ve yeterli bilgi sunmaktadır. Aynı zamanda Temel İslam Ansiklopedisi örgün eğitim, din hizmetleri ve irşat faaliyetleri için yardımcı kaynak olma özelliğine sahiptir. Maddeler 383 bilgilendirici çizim eşliğinde okura sunuldu Ansiklopedi maddelerinin infografilerle desteklenerek okuyucu kitlesi için kolay anlaşılabilir hale getirildiğine dikkati çeken Başoğlu, “Bu tür çizimler sayesinde anlattığınız bilgiyi okuyucu rahatça anlayabilir. TİA’nın fotoğraftan ziyade çizim ağırlıklı bir eser olduğunu söyleyebiliriz. Hemen tüm biyografilerin özet bilgi veren bir kimlik kartı var. Önemli pek çok kavramın ve ibadetlerin anlatılmasında çeşitli çizimlere başvurduk.” ifadelerini kullandı. Başoğlu, projede yaklaşık 180 ilim adamı ve uzmanın görev aldığını vurgulayarak, eserin özellikle azınlık olan Müslüman toplulukların dini bilgilenme ihtiyacını karşılamak üzere çeşitli dillere tercüme edilebileceğini ifade etti. Eserin bir Müslüman için gündelik hayatında karşılaşacağı birçok probleme çözüm sunacak bilgi ve bakış açısı sunduğunu kaydeden Başoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu eserde medya, banka, ekonomi, iletişim, spor gibi TDV İslam Ansiklopedisi’nde bulunmayan bazı genel maddeler de var. İslam’da inanç ve yaşayışla ilgili kişinin sosyal hayatta karşılaşacağı problemleri ele alan pek çok başlık bulunuyor. İçki, uyuşturucu, sigara gibi zararlı alışkanlıklara ve çeşitli sosyal problemlere yönelik konular da ele alındı. Bunların dışında merak edilen pek çok çağdaş fıkhi meseleye yer verdik. Dinin hükümlerini öğrenmek isteyenlere yeterli bilgi verecek nitelikte bir eser ortaya çıktı. Biz bu çalışmayla doğru bilgi ve dini şuur kazandırmayı hedefledik. Biyografileri verilen alimler arasında sadece dini ilimlerle meşgul olmuş olanlar kadar Ali Kuşçu gibi hem dini ilimlerle hem de matematik ve doğa bilimleriyle uğraşmış Müslüman alimler de var. Gençlerin, öğretmenlerin, genel okuyucunun faydalanabileceği bir eser.”
1440.00 ₺ -
Kelam Terimleri Sözlüğü
Temel İslâm ilimlerinden biri olan kelâm, II. (VIII.) yüzyıldan itibaren, kendine has mâna ve muhtevaya sahip kavramlar edinmeye başlamıştır. Başta Ebû Mansûr el-Mâtürîdî ve Ebü’l-Hasan el-Eş‘arî olmak üzere çeşitli kelâm âlimlerinin yürüttükleri çalışmalar neticesinde terimlerin sayısı artmış, diğer İslâm ilimleriyle birlikte bu disiplinin de terimlerini konu edinen eserler kaleme alınmıştır. Kelâm alanında telif edilen eserler içinde Seyyid Şerîf el-Cürcânî’nin et-Ta‘rîfât’ı ile Muhammed b. A‘lâ et-Tehânevî’nin Keşşâfü ıstılâhâti’l-fünûn’u en çok şöhret bulan kitaplardır. Kelâm Terimleri Sözlüğü, kelâm alanına girdiği kabul edilen veya başka ilim ve disiplinlere ait olmakla birlikte kelâmı da ilgilendiren terimlerden meydana gelmiştir. Sözlükte kelimenin kök kalıbı ve mânasından hareketle terim anlamı verilmeye çalışılmış, muhtevanın kısaca tanıtılmasına önem verilmiş, farklı görüş ve bakış açıları varsa onlara da temas edilip tercih ve değerlendirmeler yapılmıştır.
152.00 ₺ -
Allah İnancı
Bu kitap İslâm'da insanı dünya ve âhiret mutluluğuna eriştirecek Allah inancını konu edinmiştir. Zihni ve gönlü gerçeklere açık olan kimselere hitap eden eserde kâinatın yaratıcısı ve yöneticisinin varlığını ispatlamanın yöntemleri hakkında bilgi verildikten sonra O'nun birliği konusu işlenmiştir. Ardından duygu ve düşüncelerimizle yönelip dua edeceğimiz yüce varlığın bize lutuf ve inayetlerini gösteren, aynı zamanda O'nun bizi kabul ediş mertebelerini yansıtan isimleri anlatılmış, son olarak da diğer inanç ve düşünce sistemleri karşısında İslâmiyet’in ulûhiyyet anlayışını belli bir sistem çerçevesinde dile getiren ilâhî sıfatlar konusu işlenmiştir.
60.00 ₺ -
İslamda İman Esasları İnanç Kitap Serisi 1
İnanç esasları hakkında vatandaşlarımızı doğru bilgilendirmek ve inanç değerlerimizle ilgili aktüel sorunlara ve Başkanlığımıza yöneltilen sorulara ışık tutmak üzere Din İşleri Yüksek Kurulu ile birlikte Prof. Dr. Bekir Topaloğlu editörlüğünde yürütülen proje kapsamında hazırlanan 9 eserin basımı gerçekleştirilmiştir.
76.00 ₺ -
Tesdidül Kavaid fi Şerhi Tecridil Akaid 3 Cilt takım
Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan Seyyid Şerîf el-Cürcânî'nin Hâşiyetü't-Tecrîd adlı eserinin ilk cildi ile inceleme cildi yayımlandı. Tahkik çalışmasının ana mihverini oluşturan bu haşiyeye bizzat Cürcânî'nin ve diğer bazı Osmanlı âlimlerinin notları eşlik etmektedir. Yapılan tahkik çalışmasında, a) Nasîrüddîn-i Tûsî'nin (ö. 672/1274) felsefi kelama dair eseri Tecrîdü'l-akāid'i, b) VIII. (XIV.) yüzyıl Eş'arî kelamcısı ve Şâfiî fakihi Mahmûd b. Abdurrahman el-İsfahânî'nin (ö. 749/1349) bu eser üzerine yazdığı şerhi Tesdîdü'l-kavâid'i, c) Çok yönlü Hanefî-Eş'arî âlimi Seyyid Şerîf el-Cürcânî'nin (ö. 816/1413) bu şerh üzerine kaleme aldığı haşiyesi, d) Bu haşiyeye dair kendisine ve bazı Osmanlı âlimlerine ait notlar yer almaktadır. Eser, Eşref Altaş, Muhammet Ali Koca, Salih Günaydın, Muhammed Yetim tarafından tahkik edildi. İslam Araştırmaları Merkezi'nin (İSAM) İkinci Klasik Dönem Projesi kapsamında hazırlanan ve bir ciltlik inceleme bölümü ile birlikte üç cilt olarak planlanan eserin ilk iki cildi (I. cilt: inceleme, II ve III. ciltler: Arapça metin) yayımlandı. Kendisinden sonra gelen çalışmaları etkileyen ve gelenek oluşturan klasik bir kelam metni olan Tecrîdü'l-akāid, bu geleneği oluşturan şerh, haşiye ve tâliklerle birlikte özellikle İslam eğitim tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Tecrîd literatürünün erken şerhler kuşağının en meşhur metni İsfahânî'ye ait Tesdîdü'l-kavâid ise, bu şerh üzerine üzerine kaleme alınan haşiyeler arasında en önemlisi de hiç şüphesiz Cürcânî'nin haşiyesidir. Elinizdeki yayın, toplamda iki cilt tutacak olan ve özenli bir tahkikle ortaya konan Arapça metin kısmının ilk cildinin yanı sıra, Tecrîd literatürü üzerine Türkçe ve Arapça olarak kaleme alınan müstakil bir dirase/inceleme cildinden oluşmaktadı
600.00 ₺ -
-
Kitabüt Tevhid Açıklamalı Tercüme
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî, bugünkü Özbekistan'ın sınırları içinde yer alan Semerkant şehrine bağlı Mâtürîd mahallesinde doğmuş ve aynı şehirde vefat etmiştir (238/852-333/944). Türk asıllı olma ihtimali kuvvetli olan İmam Mâtürîdî'nin kabri Semerkant'tadır. Mâtürîdî'nin yaşadığı bölge önceleri Abbâsî Devleti’ne bağlı iken, Mütevekkil-Alellah döneminde başta doğu bölgesi olmak üzere birçok yönetim merkezi idareden ayrılmıştı. Mâtürîdî'nin yaşadığı bölge ve çevresine Sâmânîler hakim olmuştu. Bu dönemde çeşitli alanlarda yetkin âlimlerin yetişmesi için gerekli zemin devlet eliyle hazırlanmıştı. İmam Mâtürîdî böyle bir ortamda ilim tahsil edip eserler vermiştir. Matürîdî, Ebü’l-Hasan el-Eş’arî ile birlikte Ehl-i Sünnetin kelâm akîdesini sistemleştiren, Hz. Peygamber ve ashabının İslâm'ın temel konularına dair anlayışlarını savunup müslümanlar arasında yerleşmesine çaba gösteren, ayrıca Mu’tezile, Şîa ve benzeri fırkalarla aşırı görüşleri sebebiyle mücadele etmiş olan büyük bir İslâm âlimidir. Bu iki âlim akıl-nakil ilişkisindeki mutedil tutumları dolayısıyla dikkatleri çekmiş ve geniş kitleler tarafından kabul görmüştür. Ehl-i Sünnet akımının bu seçkin iki imamı arasında bazı görüş farklılıkları da bulunuyordu. İmamlarının görüşlerini sistemleştiren Eş’ariyye kelâmcıları nakli esas alıp onu akılla desteklerken, Mâtürîdî akaidi, özellikle akıl sahasına giren konularda naklin ışığı altında akla itimat etmiştir. Ebü Hanîfe çizgisinde ve Ebû Mansûr el-Mâtürîdî'ye nispetle kurulan Mâtürîdîyye mezhebi, tek başına bütün Müslümanların yarısını kendisine bağlamayı başaran bir ekoldür. Mâtürîdî'nin Kitâbü’t-Tevhîd’i bu ekolün temel kitaplarından biridir. Buna rağmen Kitâbü't-Tevhîd’in başta Mâtürîdîyye mensupları olmak üzere ilim adamları tarafından yeterince bilindiğini söylemek mümkün değildir.
332.00 ₺