-
İlm-i Hadis Hanefilik Maturidilik
Mâturîdî Külliyatının önemli bir parçasını oluşturan elinizdeki çalışma, İmam Mâturîdî’nin hadîs anlayışını merkeze almaktadır. İmam Mâturîdî’nin hadîs anlayışını tesbit etmek aslında Hanefî haber/hadîs anlayışını bilmeyi zaruri bir hâle getirmektedir. Bu irtibat kurulmadan onun rivayet anlayışını tesbit ve idrak etmek âdeta muhal gibidir. Çünkü mâlûm olduğu üzere o, usûlde ve fürûda İmam Ebû Hanife’yi ve erken dönem Hanefî âlimleri sıkı bir şekilde takib eden öncü bir isimdir. Bu itibarla elinizdeki çalışma evvela İmam Mâturîdî’ye kadarki dönem Hanefî hadîs usûlünü ana hatlarıyla ortaya koymaya çalışmakta hem de Te’vilâtü’l-Kur’ân ve Kitâbü’t-Tevhîd özelinde imamın bu usûle ne derece bağlı kaldığını sunmaya gayret etmektedir.
91.00 ₺ -
İmam Maturidinin Tefsir Literatürüne Tesiri
"Usûliddînin kıymetinin idrâk ve takdirden mahrum olunduğu, ilmî tekâmülün inkıtaının İmam Gazâlî’ye, zihnî durgunluğun ise şerh-hâşiye te’lifine fatura edildiği bir ahvalde Mâturîdî mütekellimleri tanıtıp, mahtût eserlerin tesbit ve tercümesine gayretkâr olmanın ne derece teveccühe mazhar olacağını bilemiyoruz. Çünkü sözkonusu ön kabullerin tekrar edildiği bir hengâmede ne usûliddînin ne şerh-hâşiye müktesebatının ne de İmam Gazâlî gibi ulemânın hakkıyla anlaşılamadığı ortadadır. Dolayısıyla mezkûr müşküller bertaraf edilmeden ve meselenin ana hatları vuzuha kavuşmadan Mâturîdîlik üzerine yapılan çalışmalar suya yazı yazmak olarak görülebilir. Biz ise bu gayretimizi, dökülen nazarî hikemiyat küpünün çay kaşığı ile toplanması mücadelesinde bir hamle olarak kabul edip, ihtiyarî değil zarurî bir mükellefiyet şuuruyla sarf-ı kelâm ediyoruz."
61.75 ₺ -
Yavuz Sultan Selim Divanı
Tanıtım Yazısı: "Onun mânevî sîmâsını şiirlerinde buluruz. Türkçe şiirlerini ve mümkün olduğu kadar sâde bir dille Türkçe'ye çevirdiğimiz Farsça dîvânını okuyacak olanlar bu sîmayı ruhlarında esâsen tersim edecekleri için onların bu derûnî hükümlerine müdâhale etmeyecek; yalnız bu eseri o günkü sanat telâkkisi içinde mütâlaa etmenin daha doğru olacağını kayd ile iktifa edeceğiz"
91.00 ₺ -
Manastırlı İsmail Hakkı
Osmanlı'nın son döneminde askerî ve mülkiye liselerinde okutulmak üzere kaleme alınmış olan bu kitapta Manastırlı İsmâil Hakkı merhûm, ilâhiyyât, nübüvvet ve sem’iyyât konularını Ehl-i Sünnet ve’l-cemâat akîdesine bağlı kalarak îzâh ediyor. Eserin son kısmında Ehl-i Sünnet akdesine ittibânın lüzûmu ve Hâriciler, Şîa ve Mûtezîle gibi fırkaların görüş ve târihlerine dâir kısa mâlûmât da zikrediliyor. Birkaç defa basılmış olan eser Osmanlıca aslıyla birlikte sâdeleştirilmeksizin latinize olarak neşredildi.
46.80 ₺ -
Dibace Edebiyat ve Sanat Yazıları
Dibâce bir adayış, bir arayış, bir çığlıktır. Edebiyat ve sanat dünyasına başlangıç seviyesinde bir bakış ve kültürel dilemmadan çıkıştır. Fikir ve sanat eserlerini İslâm’a muhatab anlayış zaviyesinden değerlendirirken aynı zamanda onları belli bir dünya görüşü çerçevesinde terkib etme derdindedir. Dibâce, bu çerçevede bir görünüştür: Fikrin, sanatın, şiirin, müziğin, sinema ve edebiyatın görünüşü.
19.50 ₺ -
Osmanlı Aydını ve Yönetim Sistemi
Aydın kişi orijinal kültüründen başka bir kültüre yönelip; yöneldiği kültür üzerine yetiştiği zaman artık orijinal olmayan bir kültürün kavramlarına bakmaya başlamış, nesiller (gelip) geçtikçe orijinal kültürün yerine orijinal olmayan kültürü ve o kültürün kavramlarını benimsemeye başlamıştır. Böylece Müslüman aydın, orijinal kültüründen Avrupa düşüncesi olan laik anlayışa uygun olarak din ile devleti birbirinden ayıran bir kültüre evrilmiştir. Osmanlı aydınlarının akıllarında ve benliklerinde bu fikir yerleşince tüm dünyayı Müslüman ve Müslüman olmayan olmak üzere ikiye ayıran bir vatan anlayışının yerini, resmi bir dîni olmayan; toprağı, yüz ölçümü ve nüfusu sınırlı, ırka dayalı bir vatan anlayışı almıştır. Böyle olmasaydı, yakın tarihte en güçlü Müslüman bir devletin laik bir devlete dönüşeceğini kim (kabul edip) onaylardı. Bu düşünür ve uygulayıcı tipi, laik anlayışı ve hayatın her alanında Avrupa şekli ve kavramıyla, ülkesini İslâm kültürü ile Doğu ortamından, sınırlı bir Türkiye’ye dönüştürmüştür. Bu Osmanlı aydınının orijinal İslâm kültüründen Avrupa kültürüne giriş şeklindeki gelişimini ve sonra metni ve ruhu ile uygulamasını incelemek, önem vermeye değer bir iştir. İşte bu araştırma bu önem çerçevesinde gerçekleşecektir. Ve bu araştırmanın hedefi de budur.
13.65 ₺ -
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır ve Tenkitçi Yönü
Elmalılı’nın tenkitçi ve tahkikçi yönünün açığa çıkarılmasına mâtuf bu çalışmamızda öncelikle Elmalılı’nın hayatını ele alınarak yaşadığı döneme ışık tutmaya çalışılmış, ardından hayatı ve eserleri hakkında gerekli bilgiler sunulmuştur. Esasen çalışmamızın ana konusunu oluşturan İbn Sînâ ve Muhammed Abduh tenkitleri ise detaylı olarak incelenmiştir. Daha sonra ise Elmalılı’nın tefsirinde eleştirdiği ilim adamlarına örneklik teşkil etmesi bakımından Ebû Alî el-Cübbâî, Kadı Abdulcebbâr, İbn Atıyye, İbnü’l-Arabî, Ebû Hayyân, Kazimirski, İsmail Fenni Ertuğrul gibi bazı isimlere yaptığı tenkitlere kısaca değinilmiştir.
13.65 ₺ -
Şeyhulislam Kemal Paşazade
Devleti Âliyye’nin yetiştirdiği en önemli ilim adamlarından olan Şeyhulislâm Kemal Paşazâde’nin hayatı, şahsiyeti, eserleri ve Risâle fî Beyân Ahvâl ez-Zamâir isimli risâlesi hakkında, Hızır Ali Muradoğlu hocaefendi tarafından yaklaşık kırk sene önce hazırlanan çalışma Kökler Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Dirayet ehli bir âlim olan Hızır Ali Muradoğlu hocaefendi bu çalışmasında Kemal Paşazâde hazretlerinin Risâle fî Beyân Ahvâl ez-Zamâir isimli zamirlerle ilgili risâlesinin, İstanbul kütüphanelerinde bulunan kırk nüshasını karşılaştırarak incelemiş, tarihleri bakımından müellife en yakın, yazısı ve imlası diğerlerine nazaran daha doğru ve okunaklı olan üç tanesini risâlenin metni için esas kabul edip tahkik etmiştir. Hızır hocaefendi bu eseri, 1961 senesinde henüz üniversite öğrencisi iken tanıştığı mürşidi Mahmud Efendi hazretlerinin sohbetlerine devam ederek, bütün vaktini kıymetli şeyhinin yolunda hizmete ayırdığından, eğitimini yarım bıraktığı İstanbul Üniversitesi Arap-Fars filolojisi bölümünü bitirmek için bir mezuniyet çalışması olarak hazırlamıştı. Kemal Paşazâde’nin hayatı, şahsiyeti ve eserleri hakkında kâfi mâlûmatı Hızır hocaefendi kaleme aldığı eserinde yazmış. Eseri basıma hazırlayan Furkan Akman da bir nevi mukaddime olması babından Kemal Paşazâde hazretlerinin ilmi, ictimâi ve tasavvufi yönü hakkında kısa bir mâlûmatla birlikte, risâleyi tahkik eden Hızır Ali Muradoğlu hocaefendinin hayatına ve çeşitli mevzulardaki görüşlerine dair bilgileri esere eklemiş. Türkçe ve Arapça olarak basılan eserde tahkik edilen üç orijinal nüshaların tıpkıbasımları da yer alıyor.
123.50 ₺ -
Kıraat İlminde Verş ile Hafs Rivayetinin Karşılaştırılması
Kurra Hafız Prof. Hasan Tahsin Feyizli bu eserinde, kıraat imamlarından Nâfi’in ravisi Verş ile, kıraat imamlarından Âsım’ın ravisi Hafs’ın günümüze ulaşan okumalarını tecvid kaidelerine göre karşılaştırmalı olarak ele alıyor.
22.75 ₺ -
Osmanlı Tarihi Arapça
Osmanlı tarihiyle alâkalı tarihi, fikri ve edebi çalışmalar yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim: Elinizde olan kitabı gönül rahatlığıyla size tavsiye ediyorum. Çoğu tarih kitabında anlaşılması güç meselelerin bu kitapta sade bir üslubla ve hakkaniyetle anlatıldığından daha fazla istifade edeceğinize inanıyorum. Prof. Dr. Muhammed Harb Her şeyi çoktan denediğime inanıyordum ve kaderime razı olmuş, yaşamımı yalnız geçirmeye karar vermiştim. Bu taktikler bana koca bulma konusunda binlerce yeni fikir verdi.. en önemlisi de işe yaradılar. Sally, 60 yaşında
42.25 ₺