-
Eğitim Sosyolojisi
Günümüz dünyasında sosyal bilimler fizik bilimlerden daha yaygın bir uygulama alanına kavuşmuş bulunmaktadır. Propaganda teknikleri, reklâmcılık, halkla ilişkiler, ticarî rekabet, ideolojik ve kültürel savaş gibi kavramlar, yazılı basın-yayın organları, televizyon, video gibi teknik araçların her alanda kullanımı, kamuoyu araştırma şirketlerinin faaliyetleri toplum hayatına girdikçe, insanları derinden etkilemekte ve yaşantılarında büyük değişiklikler meydana getirmektedir. Bazen bu değişiklikler, teknik ilerlemenin önünde seyretmektedir. Sosyal bilimlerinin tabiatında var olan kuramlarla uygulamalar arasındaki farklılık, uygulamaların kuramların önünde gitmesi, kavramların tariflerinde araştırmacıların görüş birliğine ulaşamaması gibi bazı zaaf noktaları bile, sosyal bilimlerin kazandığı bu konuma bir zedelenme getirmemektedir.
13.40 ₺ -
Ailede Çocuğun Din Eğitimi
Hayatta birçok faaliyetin merkezini çocuklar teşkil etmektedir. Bir ana-baba çaba ve gayretlerini, bir öğretmen çalışmasını, bir devlet yaptığı plan ve programlarını hep geleceğe yönelik ümit ve beklentilerinin odak noktası olan çocuklarını hesap ederek düzenler. Bundan dolayı geçmişte de çok üzerinde durulan çocuğun eğitimi, günümüzde daha büyük bir anlam kazanmakta, ona yönelik ilgiler de çoğalmaktadır. Özellikle son yıllarda konu ile ilgili çalışmalar ve görüntülü, sesli ve basılı yayınlarla ana-baba ve öğretmenlerin bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Fakat üzülerek görüyoruz ki, özellikle ülkemizde çocuk ile ilgili gelişim alanlarının tümü gündeme getirildiği halde, din duygusu ve eğitimi alanı pedagoglarımız tarafından ihmal edilmektedir. Dünyayı sadece maddî ihtiyaçlarla açıklayan ve dolayısıyla da eğitimi bundan ibaret sayan bu yaklaşımın eksik olduğu, hayatın bize öğrettiği gerçeklerden biridir.
13.40 ₺ -
İbni Sina Felsefesinde Eğitim
Büyük Türk Bilgini İbn Sina (980-1037) ilim aleminde bir filozof ve bir hekim olarak tanınır. Onun, çeşitli boyutları olan Filozofluğunun bir uzantısı da eğitimciliğidir. Felsefesinin dayandığı temeller olarak insanı, onun mutluluğunu, insan nefsini ve nefsin güçlerini alan İbn Sina, bu konudaki fikirleri ile de aynı zamanda bir eğitim felsefecisi olarak kabul edilebilir. Modern ilimlerin kaynaklarını hep batıda aramak gibi, bir tutumun içinde olan yakın tarihimizin bilimsel çevreleri, aynı tavrı, eğitim alanında da göstermiş ve bu ilmin doğudaki derin izleri ile yakın zamanlara kadar pek ilgilenmemiştir. Son zamanlarda üniversitelerde yapılan çalışmalar, özellikle İlahiyat Fakültelerindeki Eğitim Bilimleri ve Din Eğitimi dallarında yapılan araştırmalar, bu izleri birer birer ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmalarda, söz gelimi Gazali, Farabi gibi önde gelen düşünürlerin eğitim ve toplum görüşleri bir tez çalışması olarak ele alınmış, bunun dışında Kabîsî, İbn Cemâa, Kınalızade, Zernuc
13.40 ₺ -
Ailede Din Eğitimi
Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı Kur’an’daki Din Eğitim Programı’nı Gelişim Psikolojisi verilerini de göz önünde bulundurarak ailenizde uygulayabileceğiniz bir müfredat olarak size sunuyor. Din Eğitimi nedir? Ailenin çocuk eğitimindeki yeri ve sorumlulukları nelerdir? Zamanımızda dini ve bilimsel veriler göz önünde bulundurularak ailede uygulanabilecek din eğitimi programı nasıl bir içeriğe sahip olmalıdır? Bu soruların cevaplarını merak eden okurlarımızın artık yeni bir kaynak kitabı var: “Ailede Din Eğitimi.” Bu zamanda anne baba olmak, yaşadığımız zamanın bize sunduğu koşullarla günden güne zorlaşmakta. Ancak çocuğunun değişen şartlar içindeki ihtiyaçlarının farkına varan ve kendilerini yenileyebilen ebeveynler için bu zorluklar kolaylıkla aşılabilmektedir. Elinizdeki kitap, modern zamanların anne babalarına, çocuk eğitiminin en temel ayağı olan “din eğitimi” alanında rehberlik etmek üzere hazırlandı. Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı, “Çocuğun gelişim dönemi özelliklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, Kur’an merkezli bir din eğitimi programı nasıl olmalıdır?” sorusunu günümüz anne babaları için etraflıca cevaplıyor.
12.68 ₺