-
Din Sosyolojisi Ali Akdoğan
Sosyoloji biliminin alanı toplum, konusu toplumda yaşanan olaylar, amacı ise toplumun genel yapısı, işleyişi ve gidişatı üzerine tespit, tahlil ve yorumlarda bulunmaktır. Bu tespit, tahlil ve yorumlar söz konusu toplumun geçmişi, mevcut hali ve geleceğine dair önemli veriler sağlar. Din ise bir insan ve toplum gerçeğidir. Tarih boyunca hemen her insan ve toplumun bir şekilde dinle ilişkisi olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir. Bu ilişki çok farklı şekillerde olmakla beraber, bir olgu olarak daima varlığını sürdürmüştür. Aslında işin özü, insanın fıtri olarak inanmaya, bağlanmaya ve yardım almaya muhtaç bir varlık oluşunda yatmaktadır. Bu bağlamda Din Sosyolojisi, hem dini öğretileri hem de topluma dair bilgileri asgari düzeyde vermeyi hedefleyen bir alandır. Bu, aynı zamanda dinle toplumun buluştuğu ortak bir zemini ifade etmektedir. Bir başka ifadeyle teorik dini bilgilerin sosyal hayatla nasıl buluştuğunun tespit, tahlil ve analizini kendisine konu edinen bilimsel bir alandır. Bu çalışmada, din tanımları, din sosyolojisinin konusu, metodu, tarihçesi, sosyal ilişkiler ve ahlaki değerler, sosyal kurumlar ve din, dini gruplar ve cemaatler, yeni dini hareketler, sosyal değişme ve din, gelenek, modernlik ve din, post-modernizm ve din, küreselleşme ve din başlıklarından hareketle bir disiplin olarak sosyoloji ve onun alt bölümlerinden olan din sosyolojisi alanı incelenerek okuyucunun bilgisine sunulmuştur.
195.00 ₺ -
Batıya Akan Nehir Aliyanın Entelektüel Yolculuğu
Bu kitapta, Aliya'nın insan, toplum ve İslam anlayışını, onun kitapları çerçevesinde anlamaya ve yorumlamaya çalıştık. Bunu yaparken, onun fikirlerini çarpıtmadan, anlamaya ve alıntılarımızı onun ifadelerinden aynen alarak bir Aliya Açılımı ortaya koymaya gayret ettik. Onun fikirlerinden hareketle, insan, toplum ve İslam yorumu yapmayı denedik. Tabii bu süreçte kendi duygu, düşünce ve bakış açımızı da yer yer ifade ettik. Böylece, hayatın akışında insanın çok farklı olgu ve olaylarla karşılaşabileceğini ve hayatın iyi-kötü, acı-tatlı yönlerini tecrübe etme zorunda kalabileceğini ortay koymaya çalıştık. Bu kitap, bir toplumun, olma ya da yok olma sürecinde, öncü/lider insanlara ihtiyacı olduğunu ve bunlar ekseninde milli ve dini birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları çerçevesinde zorlukları aşacağını ve zafere ulaşacağını göstermeye çalışmaktadır.
130.00 ₺ -
Dini Hayatı Anlama Ve Yorumlama
Anlama ve yorumlama insani bir etkinliktir. Evrende maddi ve manevi her olgu ancak insan tarafından anlaşılıp yorumlanabilir. Dolayısıyla anlama ve yorumlama insanın olgu ve olaylarla ilgili duygu, düşünce ve kanaatlerini ifade etmektedir. İnsan, duyan, düşünen, anlayan ve yorumlayan bir özelliğe sahiptir. İnsanın bu özelliği olgu ve olaylarla ilişkilerinde de kendini göstermektedir. Dini hayat, süreç çerçevesinde yaşanan bir hayattır. Bu hayat, sosyal bilimciler tarafından ancak anlaşılmaya çalışılır. Sözü edilen hayat, tekrarlanma imkanına sahip olmadığı için, bilimsel çalışmalarla, kendi gerçekliğinde zihinsel olarak yeniden kurgulanarak anlaşılmayı zorunlu kılmaktadır. İşte asıl sorun da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bu noktada sosyal bilimciye düşün görev, yaşanmış ve tecrübe edilmiş dini hayatı, sosyal gerçekliğine bağlı kalarak aydınlatmak, anlamak ve anlaşılır bir biçimde ortaya koymaktır.
12.60 ₺