-
Yönetici Asistanlığı ve Sekreterliği
Geleceğin organizasyonları bilgiyi, üretkenliği, hatta dehayı örgütlemek durumunda kalacaklardır. Yöneticilerin en önemli fonksiyonu, kuruluşun beyin gücünü açığa çıkarmak olacaktır. İnsan kaynakları alanında yaşanan devrim, yeni ekonomi ve teknolojik gelişmeler, örgütlerde önemli fonksiyonları yerine getiren yönetici asistanlığı ve sekreterliği mesleğinin içeriğini de değiştiriyor. Daha karmaşık ve planlamaya dayalı fonksiyonları yerine getiren bir nitelik kazanacak olan bu mesleği icra edenlerin; - Büro yönetimi teknikleri, - Büro servisi kuralları, - Büro otomasyonu ve yönetim bilgi işlem sistemleri konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları yanında - Fikir üreten, yeni yöntemler geliştirebilen - Örgütlenme planları, piyasa araştırması yapabilen - Mektuplar yazıp rapor hazırlayabilen, - Bilgi işlem sistemleri konusunda yeterlilik gibi özellikler taşımalıdır. Elinizdeki bu eser, kişisel ve mesleki gelişim noktasında yönetici asistanı olmaya aday tüm çalışanların el kitabı...
14.00 ₺ -
Etkili ve Güzel Konuşma Sanatı
Bu kitap: - Kendisiyle ve çevresiyle barışık olma yolunda adımlar atmak isteyen, - İnsanlarla doğru ilişki kurmanın, kendisini hızla öne çıkaracak bir yol olduğuna inanan, - İnsanları ikna etmenin, hırslı olmaktan daha önemli olduğu gerçeğini anlayan, - İşverenleri, müşterileri kendinden üst düzeydekileri, dinleyicileri ve benzeri kişileri etkileyen şeyin, bildiklerini aktarma şekli olduğunu anlayan * Yöneticiler * Eğitimciler * Danışmalar * Topluluklarda Konuşanlar * Halkla İlişkiler Sorumluları * Reklâmcılar * Satış - Pazarlamacılar * Politikacılar * Sivil İnisiyatif Üyeleri * TV - Radyocular Ve Sanatçılar içindir.
31.50 ₺ -
Doğru ve Güzel Konuşma
Bu kitap: - Kendisiyle ve çevresiyle barışık olma yolunda adımlar atmak isteyen, - İnsanlarla doğru ilişki kurmanın, kendisini hızla öne çıkaracak bir yol olduğuna inanan, - İnsanları ikna etmenin, hırslı olmaktan daha önemli olduğu gerçeğini anlayan, - İşverenleri, müşterileri kendinden üst düzeydekileri, dinleyicileri ve benzeri kişileri etkileyen şeyin, bildiklerini aktarma şekli olduğunu anlayan * Yöneticiler * Eğitimciler * Danışmalar * Topluluklarda Konuşanlar * Halkla İlişkiler Sorumluları * Reklâmcılar * Satış - Pazarlamacılar * Politikacılar * Sivil İnisiyatif Üyeleri * TV - Radyocular Ve Sanatçılar içindir.
10.50 ₺ -
Nitelikli Sınıf ve Stressiz Eğitim Ortamı
ÖĞRETMENİN 4D YETKİSİ VE YETENEĞİ Öğrencilerden beklenen; bildiklerini, duyduklarını, düşündüklerini; yazıyla, sözle, sesle, çizgiyle, renkle, sayıyla anlatabilmeleri ve aktarabilmeleridir. Özellikle, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil derslerinde hedef, "tam öğrenme" olmalıdır. Bu dersler için ayrılmış derslikler, gerekli araç ve gereçlerin yer alacağı biçimde özenle düzenlenmeli ve hedefe ulaşılmalıdır. Fen konularında çağdaş yeniliklerin hızına ayak uydurabilmek için "Müfredat Programları"nın eksiklerini giderecek etkinliklere yer ve zaman ayrılmalıdır. Müfredat programlarında da fen bilimlerinin değeri kabul edilmiştir. Ancak, ekoloji, sibernetik, elektronik, bilgisayar teknolojisi gibi konular henüz resmi programlarda gerekli yeri ve düzeyi bulabilmiş değildir. Bu amaçla, koşulları uygun olan okulların Fen Laboratuarları, bu yeni alana uygun bir şekilde düzenlenerek aktif kullanımı sağlanmalıdır. Öğrenciler güzelliğin değerini bilmeli ve takdir edebilmelidir. Bunun için gerekli ilgi, sevgi, sezgi ve bilgilerini geliştirebilmelidirler. "Estetik duyarlık" müfredatlarımızda yer alan Resim-İş, Müzik ve İş Eğitimi dersleri ile geliştirilebilir. Bu derslikler yalnız ders işlemek için değil ders dışı etkinliklerin (sergi, konser, tiyatro etkinlikleri, atölye çalışmaları vb.) planlanıp uygulanması için de kullanılabilir. Öğretmen toplumsal dokunun bir öğesidir. Ayrıca bir bilgi kaynağı olarak öğretim donanımı olarak da görev yapar. Ancak, öğretmene bu iki bileşenden ayrı, kendine özgü bir boyut katan özelliği, onun diğer sistem bileşenlerini düzenleme, denetleme, değerlendirme ve değiştirme (4D) yetkisi ve yeteneğidir
10.50 ₺ -
Yöntem Teknik ve Etkinlikler
"Susun, sakın sesinizi çıkarmayın! Fillerin ayağına keçe bağladık, ses çıkarmasın diye. Bu geçitler çok tehlikelidir. Her an çığ düşebilir. Sessiz olun diyorum. Heyy, sen oradaki! Neden bağırdın! Bak çığ düşüyor. Koşun, koşun, hayatınızı kurtarın, sallanmayın!" Herodot namındaki tarih hocamız Ali Beyin lisede anlattığı derslerden biriydi bu. Anibal'in Alpler'i nasıl geçtiğini hep birlikte sınıfta yaşamıştık. Anibal'le birlikte o dağları aştıktan sonra, o olayları unutmak mümkün müdür? Bir de şu tarih anlatımına bakın: "Bumin Kağan, devleti kurduğu yıl öldü. Yerine geçen oğlu Ko-lo da çok yaşamadı. 553 yılında Göktürklerin başına Bumin'in oğlu Mukan geçti. Mukan Kağan ilk olarak Avarlara vurduğu darbe ile onların batıya göç etmelerini sağladı. Kitanlara ve Kırgızlara hakimiyetini kabul ettirdi. Çin'deki Chou (Cou) ve Ch'i (Ts'i) hanedanlarını baskı altına aldı. Böylece İstemi'ye karşı, Çin'den yardım isteyen Akhunlara yapılabilecek Çin desteğine mani oldu. Mukan Kağan daha sonra, kızını Chou (Cou) imparatoru ile evlendirdi." Bu, lise öğrencilerine reva gördüğümüz tarih ders kitaplarından rasgele seçilmiş bir örnek. Hangi tarih kitabını açarsanız açın, metinler bundan farklı değil. Çocuklar birbiriyle ilintisiz yüzlerce metni, binlerce ismi ve olayı "hafızlamak" zorunda. Eğitim dediğimiz şey bu mudur? Nerede tarihin büyüsü? Heyecanı? Cazibesi? Bugünlere ışık tutması gereken anlamı ve derinliği? Tarih olayların ve isimlerin depolandığı tozlu bir tavan arasından başka bir şey değimlidir? Bir an için yukarıda verdiğim metne benzer yüzlerce sayfayı ezberlemek bir bilgi yayınından sınav geçirmek zorunda olduğumuzu düşünün! Çocuklarımıza bunu yapıyoruz. Ve bu saçma sınavlarda başarısız olanlara her türlü eziyet reva görülüyor. Çocuklar başarısız ve yeteneksiz ilan ediliyor, sınıfta bırakılıyor, okuldan atılıyor, dayak yiyiyor, intihar ediyor, sürüm sürüm süründürülüyor. Ve bu saçmalığa "eğitim" adını veriyoruz.
10.50 ₺ -
Teknoloji ve Meteryal Kullanımı
* Öğretim materyallerinin özellikleri * Gerçek eşya, model, grafik vb. materyaller * Ders kitapları hazırlama, seçme ilkeleri * Ders kitaplarını değerlendirme ölçütleri * Bilgisayar destekli öğretimde yöntemler Eğitim yazılımlarında aranan özellikler
11.20 ₺ -
Özel Öğretim Uygulamaları Muhteva Dersleri İçin
"NİÇİN BÖYLE OLMUŞTU?" Ahmet, yeni mezun çiçeği burnunda bir öğretmendir. Anadolu'da küçük bir kasabada bulunan tek lisenin iki kimya öğretmeninden birisidir. Ahmet öğretmen, öğrencilerine daha faydalı olmak, daha çok şey öğretmek için derse girmeden önce işlenecek konuya etraflıca hazırlanırdı. Derste söyleyeceklerini ve çözecekleri örnekleri hazırlar, kısa ders süresince o konuyla ilgili nasıl daha çok şey söyleyerek öğrencilerinin daha çok ve daha iyi anlayabilmelerini sağlayabilirim diye düşünürdü. Ahmet öğretmenin, 2C sınıfına kimya dersinin olduğu bir gündü. Ahmet öğretmen tam vaktinde derse girdi. Dersi, daha önce birçok defa yaptığı gibi anlattı. Hatta derste birkaç öğrenci kendi aralarında konuşurken onları uyarmış, susturmuştu. Ders çıkışında kuşlar gibi hafif hissetti kendini. Koridorda zafer kazanmış komutan edasıyla yürüyerek öğretmenler odasına gitti. Ertesi gün, kazandığı zaferin izlerini aramak için öğrencilerine önceki dersle ilgili sorular sorduğunda gerçek bütün çıplaklığıyla ortaya çıktı. Soru sorduğu öğrencilerin hiçbiri geçen ders anlatılanları hatırlamıyordu. Bırakın derste anlatılanları, dersin hangi konuya dair olduğu ile ilgili sorular bile cevapsız kalmıştı. Ahmet öğretmen, "Bu bir zafer değil hezimet" dedi kendi kendine. Ders sonunda öğretmenler odasına gitti. Başını ellerinin arasına aldı ve kara kara düşünmeye başladı. Niçin böyle olmuştu? Hâlbuki o, konuyu nasıl da canla şevkle anlatmıştı, konuyla ilgili her şeyi anlatmıştı, problemler çözmüştü. Hatta herkesin iyi bir şekilde dinleyebilmesi için sınıfta çıt çıkartmamıştı. Nasıl olmuştu da böyle bir duruma düşmüştü?
11.20 ₺ -
Her Öğretmen Rehberdir
"HAYDİ, MÜKREMİN İLERİYE, DAHA İLERİYE!" ...Yozgat'ın bir köyünden göç eden yoksul bir ailenin çocuğu Mükremin'i gören iki eğitimci, zorlu bir mücadelenin içine girmişler. Önce onu sokaktaki çevresinden koparmışlar. Sonra 9 yaşından beri çalıştığı konfeksiyon işinden çekip almışlar. Çevredeki sporcuların kullanmadığı malzemeleri, eşofmanları, ayakkabıları temin ederek, ihtiyaçlarını karşılamışlar. Maçlara gidebilmesi için mahallenin imamından, esnafından para toplamışlar. Başarı işte böyle gelmiş. Mükremin 6-7 ayda çevredeki kulüplerin gözdesi olmuş. Çocuğunun çalışmasını, para kazanmasını isteyen hatta çalışmadığı için evine almayan, onu dışlayan ailesi şampiyonluk maçına uğurlamaya bile gelmiş. O da, buna karşılık okul takımını voleybolda İstanbul şampiyonluğuna yükselten en önemli oyunculardan biri, hatta takımın kaptanı olmuş. "Okumak istemiyordum. Ya konfeksiyon da çalışacak ya araba tamiri yapacaktım. Kısacası rüzgar nereye götürürse orada olacaktım." diyen Mükremin'in önünde şimdi başka hedefler var. O, büyük hem de çok büyük ve ünlü bir sporcu olacak. Sınıf öğretmeni Doğan Aytekin ve okul müdürü Yadigâr Tezcanoğlu'nun ellerinden tuttuğu, başarı basamaklarını tırmandırdığı Mükremin, belki de geleceğin yıldızı olacak. Şimdi Celalettin Gözüsulu İlköğretim Okulu'nun 6. sınıfında okuyor. Ama 15 yaşındaki bu çocuk, hem derslerinde başarı grafiğini yükseltiyor hem sporda zirveye tırmanıyor. Kim bilir kenarda, köşede daha kaç Mükremin var? Yeter ki sahip çıkan, yeteneklerini keşfeden olsun. Gerçek eğitimcilik, çocukları yeteneklerine göre yönlendirip, hayata kazandırmak olsa gerek. Başarı Mükremin'in olduğu kadar onu keşfedip, ona yeni bir yön veren Doğan ve Yadigar Hoca'nın da. İki eğitimci, öğrencilerinin önünde karanlıktan aydınlığa uzanan bir yol çizdi. Şimdi herkes mutlu. Çünkü, deyim yerindeyse bataklıkta bir çiçek açtı. Haydı Mükremin ileriye, daha ileriye!
14.00 ₺ -
Yetkin İdeal Vizyoner Öğretmen
ÖĞRETMENİN KARİYER HEDEFLERİ VE... Meslekleri icabı öğrencilerle, meslektaşlarıyla, her türlü insanla karşılaşıp anlaşmak zorunda oldukları için öğretmenler sosyal yönden etkili olmak durumundadır. Öğretmenin temel tutum ve davranışları, toplumda ve özellikle öğrenciler üzerinde büyük etki bırakır. Sinirli ya da sakin olmak, hoşgörülü olmak ve sert davranmak sınıfın, okulun ve çevrenin genel atmosferini yaratır. Mesleki açıdan gelişmek isteyen öğretmen, akademik ve mesleki bilgilerini artırmalıdır. Bunun için, eğitim programlarına katılmalı, konferans ve toplantılara iştirak etmelidir. Mesleği ile ilgili eserleri titizlikle incelemelidir. Mesleki ve edebi yazılar yazmak da öğretmeni motive eder. Bu yazdıklarını meslektaşlarıyla paylaşma ortamı aramalı ve bulmalıdır. Kendilerini mesleki açıdan yenileyen öğretmenler daha başarılı olurlar. Öğretmenin diğer insanlarla olan ilişkilerinde saygınlık kazanmış olması, yeterlik ve güvenli olması, demokratik ilişkilere önem vermesi, meslek yaşamında başarılı olması demektir. Hayat görüşü, dünya görüşü, dünya anlayışı gibi kavramlarla ifade edilen yaşam felsefesi, öğretmenin varlığının ortaya attığı bütün sorunları bir ilkeye göre çözümleme gücüne sahip zihin yapısıdır. Yaşam felsefesi, öğretmenin dünyayı algılama biçimi ve kendi varlığına yüklediği anlamdır. Bireysel ilke ve değerler, yaşam felsefesinin görünümü olup gündelik sorunlara yaklaşımında öğretmene rehberlik eder. Yaşam Felsefesi, öğretmenin yaşam ile ilgili hedeflerini de önemli ölçüde etkiler. Çalışma yaşamına ilişkin kariyer hedeflerini belirlemeden önce öğretmen, yaşamın tümüne ilişkin hedeflerini belirlemelidir. Doğal olarak kariyer hedeflerini de bu bireysel hedeflere uygun olacaktır.
12.60 ₺ -
Planlama Ölçme ve Stratejiler
ÖĞRETİM FAALİYETİ PLANLARKEN... Araştırmada, öğretmen adaylarına, öğretmenlik uygulamasında karşılaştıkları sorunlar sorulmuştur. Yanıtlar incelendiğinde, öğretmen adaylarının çözmeleri gereken pek çok sorunla karşı karşıya oldukları görülmüştür. "Öğrencilerimin bazıları derse katılmada isteksizdi. Derse katılmayan öğrencilerimin katılımını artırmak için onlara sık sık söz hakkı verdim." "Duvar kenarında oturan öğrenciler çok ilgisizdi, bu durumda ne yapabilirim diye düşündüm." Öğretmen adaylarının bazılarına göre, yaşadıkları en önemli sorun, öğrencilerin sınavda başarısız olmalarıdır. Bunun nedeni sorguladığımızda, bilginin hatırlandığı etkinliklerin ağırlıklı olduğu, bu etkinliklerin anlama düzeyindeki soruları yanıtlamak için yeterli olamayacağı söylenebilir. Bir öğretmen adayı şu cümlelerle sorununu anlatıyor: "Yaptığım sınavda kavrama düzeyinde sorular sormaya özen gösterdim. Çok başarılı olacaklarına inanıyordum. Hayal kırıklığına uğradım." Öğretmen adaylarından bir tanesinin sorunu ise, bir gerçeği yansıtıyor: "Değişik etkinlikler uygulamaktan kaçıyordum. Çünkü şimdiye kadar genelde bazı yöntem ve tekniklerin kullanıldığı derslerde bulunmuştum ve ders sırasında değişik etkinlikleri tam olarak uygulayıp uygulayamayacağım konusundan şüphelerim vardı." Görüldüğü gibi adayların en çok karşılaştıkları sorunlar, öğrencilerin derse etkin olarak katılımı ve başarılı olma kaygısıdır. Adaylar planlarında öğrencinin etkin olacağı etkinlikler planlayabilseydiler, hem öğrenciler katılımını artırabilir hem de bu sayede endişelerini daha çabuk yenebilirlerdi.
10.50 ₺ -
Özel Öğretim Uygulamaları İfade ve Beceri Dersleri İçin
ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLLERİ Öğretmenin yetiştirilmesinde ağırlık noktalarının değişmesi gerekmektedir. Artık, genel kültür daha önemli, alan bilgisi biraz daha az ağırlıklıdır. Ama öğretmenlik meslek bilgisi önemli hale gelmektedir. Öğretmenin bir bilgi aktarıcı olmaktan çıkıp, öğrenciye bağımsız düşünme, yaratıcılık, araştırma, uygulama becerisi ve tekniklerini öğretmesi gerekmektedir. Özellikle, günümüzün eğitim paradigmasında öğrencilere bilgiye ulaşma, onu kullanma yollarını öğretme, çok boyutlu düşünebilme anlayışı yanında sorgulayıcı ve şüpheci bir bakış açısı da kazandırılması gerekmektedir. Öğretmenin geniş tabanlı alan bilgileriyle yetişmesi, alanlararası-disiplinlerarası ilişkileri bilmesi, konuların arka planlarıyla birlikte ileri-geri bağlantılarına hâkim olması, insan tanıma ve kişisel kılavuzluk yapabilme yeterliliklerinin gelişmesi, rehberlik birimleriyle ve meslek rehberleriyle birlikte takım halinde çalışmayı bilmesi, sürekli eğitim-ileri eğitim için başvurabilecek her yaştan kimselere hizmet verebilmesi gerekecektir. Her aşamadaki toplum için, bu becerilerin eğitim uygulamalarında kullanımını artması beklenmektedir. Sürekli öğrenme, gelişmelerin izlenmesi bakımından öğretmenin de hayatı boyunca takip etmesi gereken bir zorunluluk haline gelmiştir. Öğretmende aranan bu özellikler, yalnız bilişim-bilgi toplumunun ürünü değil, gelişmekte olan eğitim teknolojisinin de bir sonucudur.
10.50 ₺ -
Öğrenci Merkezli Eğitim ve Çoklu Zeka
"BEN BUNLARI AYIKLADIM" Merkezde ilköğretim okulu üçüncü sınıflardan birinin denetimine gittim. Öğretmenle teneffüste tanışmış, defterlerini incelemiştim ....Fakültesi mezunuydu ve dört yıldır öğretmenli yapıyordu. Sınıfa öğretmenle birlikte girdik. Gürültü, patırtı; sınıf değil savaş alanıydı sanki. Öğretmen bağırıp çağırdı, birkaç öğrenciyi de azarlayarak sınıfı susturdu. Öğrencilere beni tanıttıktan sonra gürültü yaptıkları için bu kezde bütün öğrencileri azarladı. Sonra birden bana dönerek sınıf hakkında bilgi vermeye başladı: "hocam, bunlara lütfen bir şey sormayın. Ben bunları ayıkladım." Yanlış anladığımı düşündüm. "Bunlar" diye on iki kişilik bir grubu işaret ediyordu. "Pardon, ne yaptınız? Anlayamadım." Dedim Yine aynı grubu göstererek; "Hocam, bunların hepsi salak, hiçbir şey anlamıyorlar. Boşuna zaman harcamaktansa ben bunları ayıkladım. Artık bunlarla ilgilenmiyorum." Dedi "İyide öğretmenin siz ayrık otu mu ayıklıyorsunuz, yoksa pirinç taşımı?" diye soruverdim gayri ihtiyari. "Hocam, anlamadınız herhalde." Diye atıldı; "Size bunlar hiçbir şey anlamıyorlar, diyorum. Durduk yerde ayıklamadım, nedenlerim var herhalde."
11.20 ₺